„Zdrowa żywność” w łotewskich szkołach! Dlaczego nie w polskich?

„Zdrowa żywność” w łotewskich szkołach! Dlaczego nie w polskich?

Łotewski rząd przyjął w tym tygodniu projekt ustawy zakazującej sprzedaż w szkołach i przedszkolach produktów zawierających sztuczne dodatki, konserwanty, kwasy tłuszczowe, kofeinę i nadmierną ilość soli……
„Zdrowa żywność” w łotewskich szkołach! Dlaczego nie w polskich?

Łotewski rząd przyjął w tym tygodniu projekt ustawy zakazującej sprzedaż w szkołach i przedszkolach produktów zawierających sztuczne dodatki, konserwanty, kwasy tłuszczowe, kofeinę i nadmierną ilość soli.

W specjalnym oświadczeniu rząd Łotwy wskazał, że prawo Unii Europejskiej zezwala państwom członkowskim na stosowanie zakazów bądź ograniczeń sprzedaży żywności i napojów zawierających określone, szkodliwe dla zdrowia, składniki.

Z propozycją ograniczenia dostępu dzieci do żywności uznanej za niezdrową wystąpił łotewski minister zdrowia. Na posiedzeniu rządu podkreślał między innymi, że sztuczne dodatki do żywności i napojów często wywołują u dzieci reakcje alergiczne, a nadmierne spożycie cukru i kwasów tłuszczowych prowadzi do otyłości już w najmłodszych grupach wiekowych. Łotewskie władze chcą też ograniczyć sprzedaż żywności zawierającej duże ilości soli.

Nowe przepisy mają zacząć obowiązywać już w listopadzie. Zamiast coli, chipsów i słodyczy w szkolnych sklepikach mają się pojawić soki owocowe, woda i mleko, świeże i suszone owoce, niesolone orzeszki oraz pełnoziarniste pieczywo. Informację zacytowałem za portalem „Medycyna Praktyczna”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>